10 Temmuz 2009 Cuma

Tarih yolcusu ile hasbıhal…

Tarihin üzerine biriken tozu silkelemeye, unutulmuşluğun kokusunu içine çekmeye hazırlanan değerli okuyucu,
Elinizdeki kitap, temel olarak, 13. yüzyıldan itibaren günümüze kadar yaşanan 29 akımı/olayı/gelişmeyi temel alarak yazıldı. Bir gazeteci olarak her şeyden önce bu kitabı, gazete okuyucuları, araştırmacıları, öğrenciler ya da topyekûn bir ifade ile ‘şu toprağını çiğnediğimiz dünyamızda neler olmuş, neden olmuş ve sonrasında neler yaşanmış?’ sorusu ile kafasını yoran tarih meraklıları için kaleme aldım. Konuların seçilmesini sağlayan kritere gelince; Gazetecilik yaptığım son 14 yıldır, ortalama gazete okuyucusunun ya da hayatın nabzını tutmak isteyenlerin, zaman zaman, günlük yaşamın, ülkenin ve hatta dünyanın akışını daha iyi deşifre etmesine yarayacak referans noktalarından uzak düştüğünü fark ettim. İşte elinizdeki bu kitap, bu kaygılardan hareketle, okuyucu ile tarihin mihenk taşları arasındaki mesafeyi kapatmak için kaleme alındı. Bundan hareketle hem günlük gazete ve dergi dilinde hem de TV’deki tartışma programlarında gazetecilerin, akademisyenlerin ve siyasilerin en çok atıfta bulunduğu, ‘Soğuk Savaş’, ‘Fransız İhtilali’, ‘Yahudi Soykırımı’, ‘Sovyetlerin Yıkılışı’ gibi onlarca önemli tarihi gelişmeleri bir çatı altında toplamaya çalıştım. Bir diğer gözlemim de, çoğu okuyucu ya da gündem meraklısının ki buna bu fakir de dâhildir, daha çok yakın denilebilecek son 50–100 içinde olan hadiseleri merak ettiği, bu merakın, tarih geriye doğru gittikçe azaldığı şeklinde oldu. Bu yüzden konuları, ‘okuldan tarihçi’ değerli editörlerim Adem Koçal ve Neval Akbıyık’ın samimi katkıları ile birlikte, 20. yüzyılı baz alarak seçtik ve önemine binaen 15. yüzyıla kadar uzandık. Yahudi soykırımı’nın yarattığı panik ve korkunun İsrail’in kuruluşunu tetiklemesinde, Uzay Yarışı’nda yaşanan teknolojik gelişmelerin bir şekilde Soğuk Savaş’ı bitirmesinde ya da İkinci Dünya Savaşı’ndaki yıkımın küllerinden Avrupa Birliği’nin filizlenmesinde görüldüğü gibi, tarihin birbirinden etkilenen olaylar silsilesi olduğu inancıyla, kronolojik bir sıra takip ettik. Bu arada, teknik nedenlerden dolayı birçok diğer önemli başlığı da, bir sonraki kitapta ele alabilmek ümidiyle, elemek zorunda kaldık.
Serinin diğer iki kitabı olan ‘Tarihi Değiştiren Konuşmalar’ ve ‘Tarihi Değiştiren Savaşlar’ı okumuş olanlarınız, serinin elinizde tuttuğunuz bu yeni bölümünde, diğerlerinden farklı olarak dipnot kullanılmadığını görecektir. Sebebine gelince, her şeyden önce bir gazeteci olarak, bu konular üzerinde uzun denilebilecek bir zamandır yazıyorum. Kitabın içinde geçen olayların geçtiği yerlerin büyük bir kısmında bulunup, havasını kokladım. Bu olayları yaşayanları, arkada kalanları, kendisinden etkilenenleri ile tanıştım, konuştum, hikâyelerini boya kokulu gazete sayfalarına yansıtmaya çalıştım. Her zaman böyle bir referans kitabı yazmayı hayal ediyordum; istedim ki aramızdaki sohbetin akışını, soğuk görünümlü dipnotlar kesmesin…
Tarihi Değiştiren Olaylar, seriyi en başta planlarken düşündüğümüz gibi, serinin diğer başlıkları ile aynı amacı; ‘dört başı mamur, öz ve çok yönlü bir tarih bilgisi’ vermeyi hedefliyor. Bu açıdan bakıldığında hem onların koluna girebilir, hem de kendi başına yürüyebilir. Bu kitapta geçen önemli olaylarda başrol oynayan kahramanların, söz konusu olaylar esnasında yaptığı ve tarihe mal olmuş konuşmaları, serinin diğer başlığı olan ‘Tarihi Değiştiren Konuşmalar’dan, ya da İsrail’in kuruluşunun ardından patlak veren Arap-İsrail savaşlarında olduğu gibi, bu olaylardan bazılarının tetiklediği savaşları, ‘Tarihi Değiştiren Savaşlar’dan takip edebilirsiniz.
Dilerim ‘tarihi değiştirenlerin’ izini takip ederek geldiğimiz bu yeni durak, sizi daha da donanımlı kılar ve genel kültür duvarınıza bir tuğla da ben eklemiş olurum.
Tarih dolu nice sayfalarda buluşmak dileğiyle…

Ali Çimen
Şubat 2007, Amsterdam


Bir önceki sayfaya dönmek için tıklayınız
Ana menüye dönmek için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder