21 Haziran 2009 Pazar

Demek İslam hakkında film çevirmek istiyorsunuz?

Garip ama gerçek. Ve hatta trajikomik. Kendisi 'küçük' olsa da, yetiştirdiği sanatçıları, sporcuları ve Kıta Avrupasının aksine çok uzun bir süre içinde barındırdığı 'çok kültürlü' ve güler yüzlü yaşam tarzıyla dünya kamuoyunda bir zamanlar 'büyük' bir imajı olan Hollanda, adeta kendi ayağına kurşun sıkıyor.
Tabiî ki tahmin ettiniz; lafı yine Kuran karşıtı filmi ile saatli bomba gibi ortalıkta dolaşan Hollandalı politikacı Geert Wilders'a getireceğiz. Gönül isterdi ki Hollanda'dan başka meseleleri kalemimize dolayalım ama, zat-ı muhterem, pervaneye dolanmış yosun gibi, 'köşemizin' yol almasını engelliyor. İnsan soramadan edemiyor; Hollanda'nın İslam ile derdi nedir? Kimse ifade hürriyeti gargarası yapmasın. Ortada ne entelektüel bir tartışma var ne de haklı gerekçelere ve olan biteni anlama isteğine dayalı bir sorgulama. Neredeyse son bir yıldır, sistematik olarak Hollanda medyası, Kuran ve İslam'a bel altı vuruşlar yapan seslere yardım ve yataklık yapmakta bir beis görmüyor. El Kaide bombalarına hedef olan Amerika, İngiltere ve İspanya'da bile duyulmayan argümanlar, Hollanda medyasında cirit atıyor. Anadolu'da dedikleri gibi, "Ayının 40 hikayesi var, 40'ı da armut üzerine." Sanat mı konuşuluyor, koy bir tutam 'radikal İslam'; spor mu konuşuluyor, ekle bir ölçek 'İslami terör'. Yapmayın beyler Allah aşkına, derdiniz nedir? Sürekli "Faslı gençler şöyle, Türk gençleri böyle" fasılları. Sıkılmadınız mı aynı plağı döndürmekten? Dünya'nın her yerinde aynı yaş dilimindeki gençlerin yaşadıkları benzer kimlik-ergenlik sorunları, neden buradaki göçmen çocuklarını 'potansiyel radikal' yapıyor?
Ha, radikal yok mu, elbette vardır. Radikali olmayan ülke mi var? Kiminde 'dinci radikal' var, ortalığı ateşe verir, kiminde 'laik radikal' var, iktidarı hapsetmeye soyunur! Suç şahsidir ve genelleştirilemez. Kim suç işlerse, adalet yakasına yapışır. Bu kadar polis, istihbarat boşuna mı besleniyor? Neden ülkenin aydınları, yazar çizer takımı, siyasileri, kitlelere yeni ufuklar açmak yerine, polisliğe soyunuyor? Bu panik havasının sebebi nedir? Hollanda, vatandaşlarının bilmediği bir tehditle mi karşı karşıya? El insaf yahu, 'İslami terör' olarak isimlendirdiğiniz olguya, Müslüman Türkiye bile hedef oldu da, Afganistan'da savaşan güçleri olan Hollanda'ya ne oluyor? Somut bir tehlike varsa halkı bilgilendirin. Yok değilse, bırakın insanlar gerçek gündemlerine, geçim dertlerine kafa yorsunlar. Ha, illa 'İslam' ya da 'Müslümanlar' ile ilgili kitap yazıp, film mi çevirmek istiyorsunuz? O zaman bırakın 'İslam'da ezilen kadın', 'İslam peygamberinin çok evliliği' gibi çiğnene çiğnene cılkı çıkmış mevzuları da, 'Batının vahşi sömürgeciliğinin İslam coğrafyasındaki yıkıcı etkisi ve bunun günümüze yansımaları' ya da ne bileyim 'Batının İslam coğrafyasında destek verdiği diktatörler ve bu desteğin nedenleri' gibi 'el yakan', kafa konforunuzu bozacak mevzulara eğilin. Ha, "Yok kardeşim, biz, nasıl Küba denince Castro, Çin denince Mao akla geliyorsa, Hollanda denince de Geert Wilders akıllara gelsin istiyoruz" diyorsanız, yolunuz açık olsun. 'İfade hürriyeti' klimasının serinliğinde, elinizde patlamış mısır, Wilders'ınızın filmciğini temaşa edin.

20 Mart 2008, Perşembe, Zaman Avrupa


Yazının orijinal linki için tıklayınız
Bir önceki menüye dönmek için tıklayınız
Ana menüye dönmek için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder